BonusKod.bg bg

Как се залага на над / под

от Бонус Код до
Как се залага на над / под

Въпросът как се залага на над/под е един от първите, които изникват пред начинаещия в спортните залагания. Този тип залог е сред най-популярните, както за начинаещи, така и за напреднали играчи. За начинаещите това често е първият тип залог, който опитват след стандартния „краен изход“ или „1Х2“, защото е лесен за разбиране, еластичен, и дава значителна сигурност. От друга страна това е любимият залог на много закоравели играчи, тъй като дава възможност за проява на по-задълбочени умения и усет, както при по-сигурна, така и при по-рискова игра. Друго предимство на този залог е, че при него не е необходимо да прогнозираме предимство на някой от отборите, което го прави подходящ за по-завързани мачове без ясен фаворит.

Но за да видим как се залага на под/над, нека първо обясним на тези, които тепърва се срещат с термина, в какво се състои същността на този тип залог.

1. Какво представлява залогът над/под?

За да видим какво представлява залогът над/под, нека най-напред да погледнем някой пример. Да кажем, мачът е Ливърпул – Манчестър Юнайтед, а в предложението на букмейкъра виждаме следните коефициенти:

  • Под 2.5 гола – 2.39
  • Над 2.5 гола - 1.59

На пръв поглед може да се зачудите как така 2.5 гола, като няма как да бъде вкаран половин гол. Но нещата наистина са много прости:

  • Ако заложим на „под 2.5 гола, ще спечелим ако общият брой голове не е повече от 2 (т.е. ако мачът завърши 0-0, 0-1, 1-1, 1-0, 2-0 или 0-2)
  • Ако заложим на „над 2.5 гола“ ще спечелим, ако общият брой голове в мача е 3 или повече (например мачът завърши 3-0, 2-1, 2-2 и т.н.)

Често, числото, на базата на което залагаме на над/под (в случая 2.5.) се нарича линия, а залогът съответно е под или над тази линия.

Виждате, че това изобщо не е сложно за разбиране, но това съвсем не е всичко, ако искаме да видим как се залага на над/под, защото тук наистина има много вариации, за които ще ви разкажем сега. В началото, обаче ви препоръчваме да погледнете промокодове за онлайн букмейкъри за да започнете залагането си още по-изгодно.

Highest bonus on the market
До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365

2. Видове над/под залози

Има най-различни видове залози над/под и сега, като повтаряме постоянно „под/над залози“, „над/под залози“, вие може би се чудите - под/над, ама какво?

Както личи от примера по-горе залозите под/над най-често се отнасят до общия брой голове във футболния мач. Залогът „под или над 2.5 гола“ е най-стандартния в тази категория.

Концепцията „под/над“ обаче се прилага и при най-различни други събития по време на мача. Най-често това са ъгловите удари, като залогът „общ брой корнери“ придобива все по-голяма популярност и се превръща в любим на все повече играчи.

В пазарите за всеки мач можете да срещнете и други залози от типа „под/над“ – наказателни удари, картони и пр. Също така може да има коефиценти, както за общия брой, така и поотделно за броя голове или корнери за всеки от отборите или всяко от полувремена.

Както можете да се досетите, този тип залог може да се прилага не само при залагането на футбол, но и при почти всички други спортове, в който можем да прогнозираме общия брой на нещо. При топ български букмейкъри можете да го намерите при баскетбол, волейбол и други спортове.

Както виждате, залозите „над/под“ могат да се отнасят до най-различни неща, а сега да видим какви могат да бъдат различните линии.

3. Линии при залагане над/под

Линиите при залагане под/над, както вече видяхме, не са цели числа, защото така по-лесно се определя дали броят е под или над линията. Различните видове събития имат различни линии. 2.5 се е наложила като стандартна линия за общия брой голове – мач с 3 или повече гола се смята вече за резултатен. Легалните български букмейкъри обаче рядко се ограничават до тази линия и дават коефициенти за под/над при линии 1.5, 3.5, 0.5, 4.5 и др. Това прави залагането на общ брой голове много по-еластично и дава на залагащите много повече възможности за печалба.

Например в мач за европейски или световни квалификации може да имаме сблъсък между пълен аутсайдер с отбор от непрофесионалисти и някоя от водещите световни футболни сили. В такава среща можем да предполагаме разгромен резултат в полза на по-силния, затова коефициентът за над 2.5 може да не представлява интерес и можем да заложим на „над 4.5“ например.

Освен линиите от типа, можем да срещнем и друг тип линии – 2.25 и 2.75. Нека видим какво представляват те. Нали ако головете са 3, това ще е повече и от 2.25, и от 2.50 и от 2.75, а ако са 2, ще е винаги по-малко?

Това също не е кой знае колко сложно! В случай на линия от 2.25 можем да си представим, че разделяме залога на две части. Ако сме заложилиг 10 лева на „над 2.5“, това е все едно сме заложили 5 лева на 2 или повече гола и 5 лева на 3 или повече. Т.е., ако в мача има 0 или 1 гола, губим залога, ако има 3 или повече гола – печелим, а ако има точно 2, губим само половината.

По подобен начин работи и в другата посока с линията 2.75. Тук, за да спечелим залога са нужни 4 гола, при 3 взимаме половината, а при 2 губим всичко.

Както виждате, има много аспекти на това как се залага на над под. Но да видим от гледна точка на успеваемостта, какво всъщност се иска от нас в прогнозирането при над / под залози, как можем да спечелим от това и защо този тип залагане е толпова популярен. Първоначално можете да го опитате в нашия конкурс за прогнози, където без да използвате собствените си средства можете да спечелите ценни награди.

bet365
bet365
Бонус Спортове
До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365
Betano
Betano
Бонус Спортове
Начален бонус 100% до 300 лв + до 30 лв безплатен залог
промо код
Palms Bet
Palms Bet
Бонус Спортове
100% до 300 лева

4. Как се залага на под/над така, че да се печели?

Видяхме колко голямо е разнообразието от залози „под/над“. В най-общия случай, когато става дума за брой голове, този залог ни пита дали ще има много или малко голове в този мач, без да ни интересува кой е по-добър. Резултатност можем да търсим както при много неравностоен мач, така и при оспорван сблъсък между два развностойни противника, които обаче имат нападателен стил на игра. Резултатността, обаче ще е още по добра ако се възползваме от безплатни бонус кодове достъпни на нашия сайт.

Между нещата, които трябва да имаме предвид е например каква е общата резултатност на отбора в последните мачове – дали има период на голова суша, било поради лоша форма или отсъствие на някои от офанзивните футболисти, или напротив – отборът напоследък вкарва повече голове. Това разбира се трябва да се види и за двата отбора, защото в „общ брой голове“ всеки гол е важен, без значение в коя врата е. Съответно трябва да се съобрази и как се представяат защитите на двата отбора.

Важен фактор може да бъде и какви са стиловете на отборите и треньорите – дали те играят нападателен и атрактивен футбол, или предпочитат да се окопават в защита след като вземат преднина.

В този контекст залогът на мача също е от значение – кой за какво се бори в този мач и предполага ли това повече или по-малко голове.

Друго нещо, което можем да имаме предвид е и историята на сблъсъците между двата отбора, особено с текущите състави и стила им на игра.

Същата логика можем да приложим и при другите видове залози „под/над“. При броя на картоните и наказателните удари също взимаме предвид стила на футболистите, залога на мача, историята на сблъсъците, макар и в по-малка степен – моментната форма. Тук съдията на мача също е фактор, особено при картоните – дали е по-строг или позволява по-свободна игра.

5. Повече за залога над под

В заключение можем да кажем, че концепцията за залагане на под/над е една от най-разпространените в спортните залагания. Тя е от една страна еластична – дава много възможности за залог и печалба, а от друга – лесна за разбиране. Залозите под/над са и едни от пазарите, където до голяма степен може да проличи „майсторството“ при прогнозиране, защото този вид залози, особено общия брой голове в мача, предполага взимане предвид на много фактори. Поради тази причина тези залози са любими и на начинаещи и на напраднали, което кара букмейкърите да предлагат разнообразни пазари. Примерно спортно залагане онлайн в Бет365 е едно от водещите на пазара.

6. Често задавани въпроси - залогът над / под

6.1 ❓ Какво представляват залозите под/над?

Залозите под/над дават възможност да заложим на това дали дадено събитие в една спортна среща (голове, ъглови удари, жълти картони, отбелязани точки и пр.) ще се случи под или над определен брой пъти. Например дали головете в един мач ще са под 2.5 (2 или по-малко) или над 2.5 (3 или повече).

6.2 ❓ Какви видове залози има от типа „под/над“?

Залозите „под/над“ са най-разнообразни и могат да се отнасят за различни спортове – футбол, баскетбол, хокей и пр., до различни събития – голове, корнери, точки и да имат различни линии – 1.5, 2.5, 3.5.

6.3 ❓ Кой е най-често срещаният залог под/над?

Най-често срещаният залог е общ брой голове във футболен мач, като стандартна линия е 2.5.

6.4 ❓ Какво да имаме предвид като залагаме на под/над общ брой голове?

Сред основните фактори са моментната форма на отборите, присъствието или отсъствието на ключови дефанзивни или интензивни футболисти, залог на мача, стил на игра и др. Общ брой голове е също важен аспет от това как се залага на над / под.

коментар Как се залага на над / под
Коментари (0)
Играйте отговорно