BonusKod.bg bg

Как се залага на хендикап

от Бонус Код до
Как се залага на хендикап

В тази статия ще разгледаме още един интересен вид пазар и ще се научим как се залага на хендикап. Любими на някои играчи и пренебрегвани от други, залозите с хендикап дават по-голямо разнообразие от коефициенти и повече възможности за печалба от хендикап. Букмейкърите искат да предложат колкото се може повече опции за залагане, за да могат да задоволят максимално очакванията на потребителите. Пазарите за залагане с хендикап спадат към основния тип залози – за краен победител в мача със знак 1, Х или 2, но се отличава от традиционното 1Х2 с това, че букмейкърът условно дава предимство на един от двамата съперници. Няма да губим повече време и първо ще обясним явлението, след което ще видим как се залага с хендикап и да се възползваме от разнообразието от коефициенти, които той предплага.

1. Какво означава хендикап и откъде идва?

Преди да разбенем какво е хендикап и откъде идва думата, че да стане част от терминологията в спортните залози, нека дадем малко любопитна информия. Думата handicap идва от английски и произлиза от названието на стара английска игра, която се е използвала като начин на търговия и спазаряване на цена. Понеже участващите е трябвало да слагат ръцете си в шапка, играта се е казвала Hand-in-cap („ръка в шапка“ от английски). Разменяните стоки не винаги са имали еднаква стойност, затова името на играта е започнало да се използа в ситуации, в които някой има значително предимство пред друг. В английски език днес думата се използва за хора с увреждания, за значително спортно предимство или общо в контекста на неравностойност. В български думата се използва почти единствено средите на спортните залози и се асоциира с залозите, в които се дава предимство на единия отбор.

2. Какво представляват залозите с хендикап?

Но все пак, какво представляват залозите с хендикап? Това са обикновени залози за краен победител, в които единият отбор има условно, дадено от букмейкъра предимство. Нека онагледим с пример:

Манчестър Сити приема Евертън. Предложението на букмейкъра за изход мача е следното: коефициентът за „гражданите“ (1) е 1.67, за равен (Х) е 4.10, а за „карамелите“ (2) 4.80. Ако мачът завърши 1-0 в полза на Сити, всеки, който е заложил на знак 1, ще спечели. Същото ще се случи и ако мачът завърши 2-1, 2-0, 3-0, 3-2, 4-0 и т.н.

В секцията Хендикап на пазарите на мача обаче ще намерим „Хендикап 0-1“ и там отново ще има коефициенти за 1Х2: 1 – 2.75, Х – 3.80, 2 – 2.20. Тук виждаме, че като че ли мачът изглежда много много по-равностоен от ситуацията 1.67-4.10-4.80. Какво се случва? Тези коефициенти приемат условно, че мачът започва с предимство от 1 гол за Евертън. Какво ще се случи ако заложим за победа на Сити (1) в този случаи и тези коефиценти? Ако мачът завърши 1-0 в полза на гражданите, то с даденото условно предимство, резултатът ще е 1-1 и мачът ще се счита за равен, т.е. заложилите на единица на 2.75 коефициент ще загубят, за сметка на заложилите на Х с 3.80. Заложилите на стандартната единица на 1.67 от класическото 1Х2 разбира се също ще спечелят. Ако мачът завърши 2-0 за Манчестър Сити, то общият резултат вече ще е 2-1 и тогава заложилите на 2.75 също ще спечелят.В предложението за хендикап ще намерите коефициенти за знаци не само при хендикап 0-1, но също при 0-2, 0-3, където коефициентите се ще различни в зависимост от мача. Тогава за да спечели „ощетеният“ отбор, той ще трябва да компенсира съответно 2 или 3 гола. Ще можете да заложите и на хендикап 1-0 – т.е. мачът „започва“ с предимство на Сити, и тогава коефицентите се различни.

Това общо взето представляват залозите с хендикап. Нека сега разгледаме една друга версия на хендикапа, която също е част от предложенията на легалните букмейкъри в България.

3. Какво е азиатски хендикап?

Примерът, който дадохме по-горе е стандартен, или „европейски“ хендикап, но популярност набира и друг вид хендикап – азиатският. Разликата при него е, че той изключва равния резултат и дава възможност да заложите само на 1 или 2. Това става като условното предимство голове не е цяло число.

Например в горния случай с хендикап 0,5 вместо 1, победата за домакина отново би била 1.67, но този път за госта коефициентът е 2.20, а не 4.80, защото това включва и равния мач. Това общо взето съвпада с коефицентите за „двоен шанс“, защото реално означава същото. При хендикап 1,5 победата за Сити е 2.75 (както при хендикап 1), но победата Евертън вече е 1.46, защото за победа на Евертън се счита както равния мач, така и победа с 1 гол за Сити.

На пръв поглед изглежда малко объркано, но всъщност не е много сложно и след известно време прекарано на страниците на букмейкърите няма да мислите много какво е азиатски хендикап и какво е хендикап изобщо, а как можете да спечелите от него, за което ние ще се опитаме да ви помогнем в следващия раздел. Предлагаме и да опитате друг вид залози равенство няма залог, който е малко по-лесен за ничинаещи.

bet365
bet365
Бонус Спортове
До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365
Betano
Betano
Бонус Спортове
Начален бонус 100% до 300 лв + до 30 лв безплатен залог
промо код
Palms Bet
Palms Bet
Бонус Спортове
100% до 300 лева

4. Как да спечелим от хендикап?

Не можем да дадем точно форула за това – как да спечелим с хендикап, и дали ще спечелим от хендикап зависи от нашите умения, проучвания и усет. Тези неща можете първо да опитате в нашия конкурс за прогнози 1х2. Нека обаче се впуснем в някои разсъждения за хендикапа.

Ако има мач, който е сравнително развностоен в нашите очи, но все пак единият отбор има малко предимство. Сигурни сме, че ако нашият фаворит спечели, то ще е „с мъка“ и с не по-вече от 1 гол. Тогава бихме разгледали предложението на букмейкъра и избрали опцията, в която се дава предимство на другия отбор. Друг вариант – знаем, че победа ще има, не знаем дали ще е минимална или не, но знаем, че няма да е разгромна – или защото противникът не го позволява, или защото такъв е стилът на отбора, или защото програмата налага друго. Тогава можем да проверим предложенията, които дават предимство от 3, 4 или повече гола за отбора, който мислим, че ще загуби и да си харесаме коефициент.

Същото ще направим и ако предчустваме разгромна победа – в тези случаи доста е вероятно букмейкърът също да я предчувства, защото има видима разлика в класата на отборите. Тогава няма да имаме задоволителен коефициент за обикновена победа 1, но няма да искаме да се ангажираме нито с точен резултат, нито определена голова разлика. Т.е. не знам дали нашите фаворити ще спечелят с 5-2, 4-0, 4-1, 5-0 или 3-0, но знаем, че разликата ще е поне 3 гола. Най-добрият вариант за нас в този случай е да прибегнем към залозите с хендикап.

5. Къде да залагаме на хендикап?

Хендикапът е популярен залог, който ще намерите при всички букмейкъри. Тук въпросът не е кой букмейкър го предлага, а по-скоро за кой мач се предлага и колко време преди мача е достъпен. За водещите европейски първенства, Шампионската лига, водещите турнири за национални отбори и пр. можем да сме сигурни, че залози за хендикап ще има не по-късно от момента, в който футболистите изиграят последния си мач преди този, който ни интересува. За по-малко популярни първенства или дълго време преди мача, когато не е ясна формата на играчите и отбора, можем да имаме само коефициенти за 1, Х и 2. Вторият популярен вид залог при повече мачове е залог над/под, който е малко по-лесен за разбиране от хендикапа.

В България има достатъчно легални букмейкъри и ако не намерите залози за хендикап на някой сайт – или пък коефициентите не ви устройват – може да опитате при друг. Можете да разчитате, че Бет365, Бетано и ПалмсБет ще предложат максимално разнообразни коефициенти, включително много широк хендикап пазар с добри коефиценти. Ако ще не сте се регистрирали пре някой от тези водещи букмейкъри, не пропускайте шанса да видите техните условия особено с нашите безплатни промокодове за тях.

След като вече знаем как се залага на хендикап можем да си пожелаем една успешна игра, пълна адреналин, емоции и разбира се, много печалби.

коментар КакСеЗалагаНаХендикап
Коментари (0)
Играйте отговорно