BonusKod.bg bg

Видове спортни залози онлайн

от Бонус Код до
Видове спортни залози онлайн

Букмейкърите предлагат толкова много видове спортни залози онлайн, което понякога е объркващо дори за хората с много опит в спортните залагания. В тази статия ще направим преглед на различните видове спортни залози и ще ви представим разнообразието, което букмейкърите предлагат на потребителите, които търсят различни възможности за печалба. Разбира се няма да можем да обхванем всичко, но ще се опитаме накратко да изредим голяма част от най-популярните видове спортни залози, наричани още „пазари“. Ще дадем акцент на футбола, като най-популярен спорт, но ще спонемем и видове залози в други спортове. За някои от разгледаните видове имаме отделни статии, които можете да прочетете от линковете, които ще поставим тук. Нека започнем нашия преглед на видовете спортни залози с кратко въведение.

1. Видове спортни залози – въведение

Легалните букмейкъри онлайн предлагат различни видове спортни залози за различните видове спортове и спортни събития. Разнообразието зависи от много фактори, най-важните от които са популярността и интереса към срещата, както и колко време остава до нея. За мачовете от Шампионската лига и водещите европейски първенства например, винаги ще има голям избор от пазари, докато за първенството на по-малка държава може да са достъпни само залози за краен победител в срещата. Също така няколко месеца преди мача на откриването на Европейско или Световно първенство, ще имаме ограничен брой възможности за залог, но когато срещата наближи, ще се появят всички опции.

Видовете спортни залози можем да разделим в три групи според това кога и за какво правим залога. Най-стандартни са краткосрочните залози, при които залагаме преди началото на даден мач и след края му получаваме печалба, ако залогът ни се осъществи. Втората група са залози на живо – при тях може да се залага по време на протиченето на мача, като коефициентите постоянно претърпяват промени. Третата група са дългосрочни залози – при тях залагаме за развитието на събитията на цял турнир или първенство, като залози могат да се правят както преди, така и по време на протиченето му, като коефициентите се променят в зависимост от класирането.

2. Залози за краен победител

2.1 Залози за Краен победител 1Х2 от букмейкъри

Това е най-стандартният вид залог, който познаваме още от спортния тотализатор и при него трябва да се познае крайния победител в дадена среща. Във футбола и спортовете, в които срещите могат да завършат без победител има винаги три опции – 1 – победа за домакина, Х – равенство, 2 – победа за госта. Когато срещите се играят на неутрален терен, с 1 се отбелязва победата за избрания символичен домакин. Тези индекси са останали от зората на спортните залагания, когато те не са били онлайн и все още се използват като съкращения на сайтовете, както в хазартния жаргон („единица“, „хикс“, „двойка“), но много от топ букмейкъри разбира се изписват и имената на отборите пред съответния коефицент. Това е най-базовият пазар, който винаги присъства в офретата. За някои мачове може да има само този вид залог, но не може да има други видове залози на спорт, без коефициенти за 1, Х и 2.

2.2 Залози с две опции

Възможността да се заложи само на единия от съперниците и да не се „обърква“ сметката с равенство понякога е примамлива и много хора я предпочитат. Затова букмейкърите дават различни опции да заложим само на един от двамата съперници и да „изключим“ равенството от уравнението. Шансовете разбира се се компенсират от стойността на коефициентите. Основните видове залози, които изключват равенството са три:

Равенство няма залог

Залага се на един от двата отбора, но при равен мач заложената сума се изплаща обратно, все едно не е правен залог. Сумата се губи само, ако спечели другият отбор. Повече за залози на равенство няма залог можете да прочетете в другата ни статия.

Двоен шанс

При този залог можем да заложим на: 1Х – победа за докамина или равенство, Х2 – победа за госта или равенство. В двойния шанс има възможност да заложим и на 12 – мачът да завърши с победител, без значение кой.

Азиатски хендикап

Хендикапът е вид залог, който ще обясним след малко, но който общо взето дава условно, само за смисъла на залога, предимство на единия отбор. Азиатският хендикап е разновидност на хендикапа, в която предимството от голове не е кратно на 1, което включва равенството в една от опциите. И щом стигнахме дотук нека разгледаме и хендикапа.

2.3 Хендикап

Залозите с хендикап отнова са залози за краен изход от срещата, но при тях има символично, условно предимство за единия отбор, подадено от букмейкъра с цел промяна на коефициента, което се изразява в брой голове. В дадена среща, ако сте заложили на хендикап 0-1, то ако мачът завърши наравно, за нуждите на този залог се счита, че мачът е завършил с победа на госта. Ако домакинът отбележи един гол, то общият резултат е 1-1 и мачът се счита за равен. Хендикапът често се използва за по-висок коефициент за фаворита, когато играят много неравностойни отбори. Повече за това как се залага на хендикап ще намерите в другата ни статия.

Разновидност на хендикапа е азиатският хендикап, който дава предимство от 0.5, 1.5, 2.5 и т.н. гола, вместо от цяло число. Това се прави с цел равният мачът да не може да завърши наравно за целите на залога.

2.4 Първо полувреме/краен резултат

Това е изключително интересен и популярен вид залог, който най-често се свързва с така нареченото „черно тото“ – уговаряне на мачове с цел печалба от залози – незаконна и неспорстменска практика, която за съжелине е част от света на футбола. При залога ПП/КР трябва да се предвиди как ще зъвърши първото полувреме – 1, Х или 2 и как ще завърши окончателно мачът – 1, Х или 2. Т.е. ако единият отбор води на почивката, но другият успее да обърне резултата във второто полувреме, имаме обрат в мача – при това осъществен напълно във второто полувреме. Коефициентите за това са много добри и привличат много залагащи.

Highest bonus on the market
До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365

3. Залози за отбелязване на голове

Дотук всички видове залози бяха свързани с крайния изход от срещата и това, кой е победител в нея. Можем разбира се да залагаме на много други събития, които могат да се случат многократно по време на срещата, като например голове, голмайстори, ъглови удари, картони и др. Нека разгледаме някои по-популярни опции. Извън футбола, такива събития могат да бъдат точки, геймове и пр.

3.1 Точен резултат

Залозите на точен резултат изискват да се познае точно колко гола ще отбележи всеки от отборите. Коефициентите обикновено са по-високи, но най-популярните резултати често дават добри възможности за печалба. В други спортове, като тенис и волейбол, точният резултат може да се отнася и до геймове – там възможните комбинации са по-малко, така че коефициентите са по-ниски, но и шансовете за печалба по-високи. Няма какво толкова да изясняваме около точния резултат, затова продължаваме с други залози свързани с голове.

3.2 Двата отбора да отбележат

Макар да звучи странно и налудничево, този залог е от най-популярните видове спортни залози и е любим на много опитни играчи. При него трябва да се познае дали мачът ще завърши с нулево равенство, дали само единият отбор ще отбележи, или и двата отбора ще отбележат. При този залог няма значение резултатът – и 1:1 и 7:1 носят печалба на заложилите, че и двата отбора ще отбележат.

3.3 Под/над

При този вид залог трябва да се прогнозира дали общия брой голове в мача ще е повече или по-малко от определена „линия“. Тази линия най-често е 2.5 гола – т.е. ако мачът завърши 0:0, 0:1, 1:0 или 1:1, то печелят тези, заложили на „под“ – при всички други развития на мача. Букмейкърите обикновено предлагат коефициенти за повече от една линии. Залозите под/над разбира се не се отнасят само до голове и само до футбол. Във футбола може да има залози за под/над определен брой корнери, наказателни удари и др. В други спортове може да има линия за геймове, сетове, общи точки в мача, рундове и т.н. Освен това залозите под/над може да се отнасят до резултатността на само един от отборите, на една част от състезанието (полувреме, третина, четвърт, гейм) или за определен спортист. Залозите под/над са базова концепция в спортните залози, която има много различни приложения.

3.4 Залози за голмайстор

При този тип залози всичко е свързано с отбелязването на голове от конкретни футболисти. Най-често за всеки футболист има няколко възможности – че ще отбележи първия гол в мача, че ще отбележи в мача, без значение кога, че няма да отбележи, или че ще отбележи последния гол в мача. Тук е важно да отбележим, че автоголовете не се броят. Повече за това как се залага за голмайстор ще разберете в другата ни статия.

3.5 Други залози за голове и други събития

Има разнообразни залози свързани с головете – в коя част от мача ще падне първият гол (90-те минути са разделени например по 10), в коя част ще падне или няма да падне гол и др. Има също така комбинирани залози – едновремнно се залага както на знак (1Х2), така и на под/над. Има най-различни комбинации от възможности. Има също така залози за това дали ще има изпусната дузпа в мача, дали ще има автогол, дали ще има гол, отменен с решение на ВАР, червен картон и пр.

4. Залози на живо

Както казахме по-горе залозите на живо са популярен вид спортни залози, защото дават много динамични възможности за печалба и осигуряват значително по-голяма доза адреналин от стандартните залози. При залозите на живо коефицинтите се променят постоянно, а бързата реакция и усетът за подходящия момент са много важни. Пазарите най-често се припокриват с тези за краткосрочните залози – краен победител, общ брой голове, общо брой корнери и др. Тук обаче се появяват и други видове залози като напр. кой отбор ще отбележи следващия гол. Футболът се радва на голям интерес при залагане на живо, но тук може би отстъпва на тениса. При тениса много популярен залог на живо е този за спечелването на гейма, като „пробивите“ – т.е. спечелването от страна на несервиращия тенисист обикновено имат много добър коефициент.

Highest bonus on the market
Начален бонус 100% до 300 лв + до 30 лв безплатен залог

5. Дългосрочни залози

Дългосрочните залози са вид спортни залози, които не са свързани с една конкретна спортна среща, а с поредица от такива. Тук най-често има залог за краен победител в някое състезание или турнир – напр. кой ще спечели Шампионска лига, кой ще стане шампион на Англия, Испания, Италия. Можем да заложим както преди първия мач от първенството така и по всяко време преди края му, като коефициентите се сменят според промените в класирането. При този вид залог особено полезни ще са нашите безплатни промо-кодове, които при регистрация дават допълнителни бонуси.

Освен за краен победител в цял турнир, дългосрочни залози могат да се правят и за груповите фази – например квалификации за Световно или Европейско първенство, Лига на нациите, груповите фази на клубните турнири, груповите фази на Световното и др. Има също така залози за това колко общо гола ще паднат във всички мачове от груповата фаза в съответния ден или кръг.

Видовете залози тук не винаги се огриначават до краен победител – можем например да заложим дали даден отбор ще стигне определена фаза – полуфинал, четвъртфинал, дали ще е в определен диапазон в класирането – Топ 3, Топ 4, Топ 5, дали ще изпадне в по-ниска дивизия, между кое и кое място ще е в крайното класиране и т.н. Възможно е да има и залози за точки – колко точки под/над ще спечели даден отбор.

Дългосрочните пазари може да включват и индивидуални състезатели – кой ще стане голмайстор на първенството, колко гола ще отбележи определен състезател и др. Можем да заложим също и на това кой ще спечели дадена награда като Златната топка за годината, Златната ръкавица и Златната обувка на даден турнир и др.

Дългосрочни залози могат да се правят и в други спортове – например кой ще е шампион във Формула 1, кой ще спечели Ролан Гарос или Уимбълдън и пр. При провеждането на Олимпийски игри можем да заложим на това коя държава ще спечели най-много медали и т.н.

Това е един от малкото видове спортни залози, които наричаме спортни, но нямат общо със спорта. Букмейкърите предлагат дългосрочни залози за културни и политически събития, като например коя държава ще спечели Евровизия, кой филм ще грабне най-много Оскар-и, коя партия ще спечели изборите, кой ще стане президент и какъв ще е резултатът от някой референдум.

6. Спортни залози онлайн – заключение

Днес има голямо разнообразие от спортни залози, които дори може да не са свързани със спорта. Като започнем от класическото прогнозиране на крайния изход от срещата – 1Х2 и различните негови модификации, преминем залози свързани с головете, техния брой и време на отбелязване, индивидуални залози за опеделени футболисти – както преди срещата, така и на живо, стигаме до дългосрочни предвиждания за цели турнири. Букмейкърите днес предлагат много голямо разнообразие от пазари, а светът на спортните залози е съвсем различен от това, което е бил преди години. Няма как в една статия да се обхванат всички видове спортни пазари, а може би не е и нужно. Ние се опитахме да представим най-популярните от тях, а вие сами можете да си съставите каталог, като прегледате страниците на утвърдени букмейкъри като Бет365 и Бетано. В техните сайтове ще намерите голямо разнообразие от пазари със стотици видове спортни залози онлайн, от които може да изберете най-подходящите за вашата игрова стратегия.

bet365
bet365
Бонус Спортове
До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365
Betano
Betano
Бонус Спортове
Начален бонус 100% до 300 лв + до 30 лв безплатен залог
промо код
Palms Bet
Palms Bet
Бонус Спортове
100% до 300 лева

7. Видове спортни залози онлайн: често задавани въпроси

7.1 ❓ Как се залага на спорт?

Това е много лесно. Стига да създадете акаунта при избранния букмейкър, да заредите сметката си, да вземете бонуса и да изберете на какъв спорт и пазар ще залагате.

7.2 ❓ Има ли бонуси за спортно залагане онлайн?

Разбира се! Предлагаме ви различни бонус кодове за казина и букмейкъри при регистрация, които ви дават изгодни начални бонуси.

7.3 ❓ Какви видове спортни залози онлайн се предлагат?

Има много различни видове залози на спорт. Най-често срещани залози за футбол са 1Х2, хендикап, над/под, точен резултат, равенство няма залог и залози на голмайстор, но видове спортни залози онлайн не приключват дотук и различни техни варианти са достъпни при букмейкърите.

коментар ВидовеСпортниЗалозиОнлайн
Коментари (0)
Играйте отговорно